Vervangen scheepsvaartpalen Utrecht

Sinds een aantal jaren vervangen we  scheepvaartpalen in de oude grachten van Utrecht. Dit zijn steeds projecten voor gedeelten van het uitgebreide grachtenstelsel van de stad.

Van de palen is het bovenste gedeelte, tot circa 0,60 meter onder het waterpeil vervangen, omdat deze na verloop van tijd is bevangen met houtrot. Gebr. de Leeuw heeft een koppeling ontwikkeld waardoor de nieuwe deelpaal op de bestaande scheepsvaartpaal geperst kan worden. Hierdoor wordt in plaats van de gehele paal, maar een gedeelte vervangen, wat een besparing geeft op tropisch hardhout. Door deze besparing is de renovatie van de scheepvaartpalen in plaats van vervanging,  een maatschappelijk verantwoorde en daarmee  duurzame keuze. Het is zelfs zo, dat wanneer het bovenste deel van de paal dik genoeg is, hij rondom met een lijnzaag wordt afgezaagd zodat de gehele paal bespaart kan blijven. 

Om dit project te kunnen uitvoeren vanaf het water, heeft Gebr. de Leeuw een kraanschip ontwikkeld. Dit is geheel in eigen beheer uitgevoerd. Dit zorgt ervoor dat het schip toepasbaar is binnen stedelijk gebied, door het kleine formaat en de wendbaarheid. Door het kleine schip en het vervangen van slechts een deel van de paal vinden er geen trillingen plaats en wordt overlast gereduceerd.